Capoeirabiografie


Naam: Nivaldo Moura
Capoeiranaam: Karamelo
Begonnen met capoeira: juli 1990
Geboorteplaats: Sete Lagoas - Brazilië


In 1990 had ik dagelijks voetbaltraining op het veld van mijn wijk in Sete Lagoas in Minas Gerais - Brazilië. Tegelijkertijd met mijn voetbaltraining was er een groep die capoeira trainde op het veld naast het voetbalplein. Ik bleef elke dag kijken en wilde heel graag meedoen. Op een dag - toen ik na de training terugkeerde naar huis - ontmoette ik een vriend uit de buurt genaamd TOTOCO die capoeira trainde en we begonnen te praten over capoeira. Hij deed al een tijdje capoeira, op het veld en ook met een leraar, en die dag nodigde hij me uit om naar de capoeiraschool te gaan om te trainen. Maar ik was bang en schaamde me om in de capoeiraschool te beginnen dus vroeg ik hem of ik eerst bij hen op het veld kon beginnen. Enkele dagen later begon ik met hen capoeira te trainen op dit veld. Naarmate de tijd verstreek, leerde ik de basis en kort daarna ging ik trainen bij de capoeira groep CATIVEIRO met professor NELSON. Ik heb daar een korte tijd getraind.

Kort daarop gingen we naar een andere capoeiragroep in Sete Lagoas - Brazilië, de grootste groep in de stad: GRUPO BERIMBAU DE OURO van Mestre MARRETA. Daar trainde ik totdat ik de groen-gele graduatie kreeg en bleef tot 1994.

In 1995 ging een vriend van deze groep studeren in Belo Horizonte en begon hij te trainen bij de groep PORTO DE MINAS in Belo Horizonte. Hij kwam met andere capoeira, een andere stijl terug. Deze vriend was BEREGUE, een hele goede vriend van mij en iemand waar ik heel veel respect voor heb. In 1995 begon hij met lesgeven in Sete Lagoas - Brazilië met de groep Porto de Minas en nodigde me uit om deel te nemen. Ik ging daarheen en bleef daar tot Mestre RAY GRUPO OFICINA DA CAPOEIRA oprichtte en wij hem volgden.

In 1998 vergezelde ik mijn leraar, die toen besloot zijn eigen groep op te richten: COMPANHIA PERNAS PRO AR en in 1999 ontving ik de blauwe koord van GRADUADO van de huidige Mestre BOCA DE PEIXE.

In 2003 – ik was terug bij de groep Oficina Da Capoeira - werd ik uitgenodigd door Mestre DENDÊ om zijn sociale project in de stad Salvador te leren kennen. Ik bleef daar tot 2005 om bij te dragen aan het sociaal project en capoeira te leren.

Begin 2005 werd ik door Mestre Dendê uitgenodigd naar België te komen, het land waar hij jarenlang woonde. Ik kwam in 2005 aan, alles ging goed en ik ben nog steeds hier.

In 2007 werd de groep MUNDO CAPOEIRA opgericht door Mestre Dendê en Mestre SANSÃO.

Ik heb mijn eigen capoeiragroep in België opgericht: MUNDO CAPOEIRA BELGIË en elk jaar in mei organiseer ik ons evenement VÉM PRA RODA CAMARADA, een evenement dat vandaag al een naam heeft in Europa en waaraan al vele bekende capoeiristas hebben deelgenomen.

In 2012 ontving ik de bruine koord van PROFESSOR, capoeiraleraar, van Mestre Sansão en Mestre Dendê. In 2017 werd ik erkend als MESTRANDO van de groep en ontving ik de rode koord van Mestre Sansão.

Vandaag de dag heb ik al enkele graduados in België die ook les geven en me helpen met de groep.

Ook in Sete Lagoas - Brazilië, de stad waar alles begon, hebben we nog steeds een groep. Deze wordt momenteel beheerd door Graduado Golias.


Mestrando Karamelo
Mundo Capoeira België